Yazarlar İçin Bilgi

Dergimize makale başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız Dergi Hakkında bağlantısı araılığıyla dergi yayın politikası ve Yazar Rehberi'ne ulaşabilirsiniz. Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce register üye olmalıdır. Gönderi işlemi Üye Giriş bağlantısı aracılığıyla 5 basamakta yapılır.

***2025 yılı itibari ile değerlendirmeye yalnızca İngilizce yazılar kabul edilecektir.

Bu dergiye yazı göndermekle ilgileniyor musunuz? Derginin bölüm politikaları ve Yazar Rehberi için Dergi Hakkında sayfasını incelemenizi öneririz . Yazarların makaleyi göndermeden önce dergiye kaydolmaları gerekmektedir veya eğer zaten kayıtlılarsa, giriş yapıp beş adımlı süreci başlatabilirler.

 

ÖRNEK BAŞLIK SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

 

ÖRNEK TAM UZUNLUK YAZI İÇİN TIKLAYIN

 

TELİF HAKKI DEVİR FORMU

 

Kafkasya Journal of Health Sciences (Kafkasya J Health Sci), bağımsız, tarafsız ve çift kör hakemlik ilkeleri altında yayınlanan uluslararası, açık erişimli, hakemli süreli bir yayındır. Yılda iki kere yayınlanır. Dergi uluslararası kabul görmüş bir Yayın Kurulu tarafından düzenlenir.

 

Yazarların, yayınlanmak üzere kabul edilen tüm makaleler için Kafkasya Journal of Health Sciences’a münhasır yayın hakkı veren Telif Hakkı Formu'nu imzalamaları gerekmektedir. İmzalı bir Telif Hakkı elimize ulaşana kadar üretim başlamayacaktır.

 

Amaç

'Kafkasya Journal of Health Sciences’ın amacı,  Tüm sağlık bilimleri (Tıp, Diş Hekimliği, hemşirelik, veteriner hekimliği ve hayvancılık) alanlarında çalışan insanlara uluslararası düzeyde katkı sağlayacak, yüksek kalitede özgün araştırma makaleleri yayınlamaktır.

 

Kapsam

Kafkasya Journal of Health Sciences orijinal araştırmaları, derlemeleri, klinik deneyleri, vaka raporlarını ve yazışmaları kabul eder. 2025 yılı itibarıyla değerlendirmeye yalnızca İngilizce dilindeki yazılar kabul edilecektir.

Kafkasya Journal of Health Sciences, orijinal tam metinler, kısa araştırma bildirileri, derleme makaleleri ve editöre mektuplar yayınlayacaktır. Tam metinler, açıklık ve eksiksizlikten ödün vermeden kısa ve öz olmalı ve genellikle yayınlanan 10 sayfayı geçmemelidir. Kısa araştırma bildirileri basılı olarak 5 sayfayı geçmemelidir (kaynakçalar ve özet hariç). Bulgular ve Tartışma bölümü birleştirilerek ardından sonuç kısmına geçilmelidir. Gereç ve Yöntem ayrı bir bölüm olarak kalacaktır. Zaman zaman dergiler uygulamalı biyoloji ve mühendislik bilimindeki önemli konulara ilişkin incelemeleri davet edecek ve yayınlayacaktır. Kaynak sayısı 50 ile sınırlıdır. Editöre Mektup maksimum 850 kelime ile sınırlıdır.

 

Makalelerin Teslimi

Yazarların, makalelerinin hızlı ve verimli bir şekilde işlenmesi için Kafkasya Journal of Health Sciences’e çevrimiçi olarak göndermeleri gerekmektedir. Yazarlar, https://kafkasyajournal.com/index.php/pub/about/submissions adresinde bulunan çevrimiçi sistemimizi kullanarak Kafkasya Journal of Health Sciences'ne yeni bir makale göndermelidir. Yazarlar, makalelerinin gönderiminden önce editörlerle iletişime geçerek çalışmalarının uygunluğu hakkında bilgi alabilirler.

Olağan uygulamalara uygun olarak, daha önce yayınlanmış ve başka bir yerde yayınlanmak üzere olan makaleler kabul edilemez ve yazarlar, kabul edilen makaleleri Kafkasya Journal of Health Sciences'ın önceden izni olmadan başka bir yerde yayınlamamayı kabul etmelidir. Makale normalde 5000 kelimeyi geçmemelidir.

Sayfa ücretleri:   Bu dergi için sayfa ücreti alınmaz.

 

Yazıların Hazırlanması

Dil

Makaleler İngilizce yazılmalıdır. Ana dili İngilizce olmayan yazarların, makalelerini göndermeden önce İngilizce konuşan bir meslektaşına kontrol ettirmeleri önemle tavsiye edilir. Bu açıdan eksik olan yazılar, bilimsel incelemeden önce düzeltilmesi için yazarına iade edilebilir.

 

Makalelerin Sunumu

  * Başlık

  * Yazar adları ve adresleri

  * Özetler (350 kelimeyi geçmemelidir)

  * Anahtar Kelimeler

  * Giriş

  * Malzemeler ve yöntemler

  * Sonuçlar ve tartışmalar

  * Referanslar (Makalenin sonunda tam referansları verin)

  *Fotoğraflar yüksek kalitede olmalıdır

  * Grafikler kolayca görülebilecek şekilde, yeniden çizilmesi kolay olacak şekilde olmalıdır.

  * Sütun oluşturmayın.

 

Format ve üslup konusunda rehberlik için Kafkasya Journal of Health Sciences’ın son sayısına başvurulmalıdır. Güncel Yazarlara Yönelik Talimatlar ayrıca Dergilerin web sitesinde de mevcuttur. Makale Microsoft Word kullanılarak aşağıdaki düzende hazırlanmalıdır.

Makale başlık sayfasını, özeti, ana metni ve referansları içermelidir.

Tablolar metin içerisinde uygun yerlere yerleştirilir.

Şekiller tabloları takip etmeli, her bir şekil ayrı bir sayfaya konulmalı ve şeklin en az son basılacak belge boyutunda olması sağlanmalıdır. Şeklin sınırları dışındaki her şekli numaralandırın. Şekillerin çözünürlüğü en az 300 piksel/cm (1000 piksel/inç) olmalıdır.

Taslak sayfalarını ardışık olarak numaralandırın ve satır numaralandırmayı etkinleştirin.

Yazı tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Her yeni paragrafın başlangıcı girinti ile açıkça belirtilmelidir. Metni sola yaslayın ve otomatik tirelemeyi kapatın. Satır başlarını yalnızca başlık ve paragrafların sonlarında kullanın. Satır sonlarında yapay sözcük sonlarından kaçınılmalıdır. Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakmayın.

Lütfen Times New Roman gibi standart yazı tiplerini kullanın. Tutarlı gösterimler ve yazımlar kullanın.

Lütfen gen ve protein adları, birimleri, semboller ve metin, tablo ve şekillerdeki büyük harf kullanımı konusunda uluslararası kabul görmüş kurallara ve geleneklere uyun.

 

Başlık sayfası

Başlık sayfasında kısa ve bilgilendirici bir başlık, yazarların tam adları ve kurumları yer almalıdır. Sorumlu yazarın adı, posta adresi, telefon ve faks numaraları ve e-posta adresi dipnotta verilmelidir.

Yazarlar ORCID numaralarını vermek zorundadır.

 

ÖZET

Özet bir paragraftan oluşmalı ve 350 kelimeyi geçmemelidir. Özette kaynak belirtilmemelidir. Kısaltmalardan kaçınılmalı, ancak kullanılması gerekiyorsa ilk göründükleri yerde tanımlanmalıdır. İndeksleme amacıyla özetten sonra bir anahtar kelime listesi (en fazla altı) eklenmelidir. Başlıkta görünen kelimeler anahtar kelimelerde tekrarlanmamalıdır.

 

Metnin Genel Düzenlemesi

Metin şu başlıklarla bölümlere ayrılmalıdır: Giriş, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma. Giriş dışındaki bölümler içindeki alt başlıklar, içeriğin açıklığa kavuşturulması amacıyla kullanılabilir. Giriş ve Tartışma bölümleri genel kabul görmüş bilgileri aktarmak için şimdiki zamanı içerebilir. Malzemeler, Yöntemler ve Sonuçlar normalde geçmiş zamanda yazılır.

 

GİRİŞ

Giriş, sorunu tanımlamalı ve arka planı açıklamak için yeterli bilgi sağlamalıdır ancak genellikle kapsamlı bir literatür taramasına gerek yoktur. Hedefler belirtilmeli ancak sonuçların bir özetini içermemelidir.

 

MATERYAL METOD

Çalışmanın tekrarlanabilmesi için yeterli detay sağlanmalıdır. Bu bölüm deney protokollerini ve malzemelerin, dokuların, hücre dizilerinin veya organizmaların kökenini içermelidir.

 

BULGULAR

Bulgular bölümü deneysel sonuçları sunarken mantıksal bir sırada olmalıdır. Lütfen bu bölümde herhangi bir yorum, çıkarım, argüman veya spekülasyona yer vermeyin.

 

TARTIŞMA ve SONUÇ

Yazarlar sonuçlarını net bir şekilde yorumlamalı ve daha geniş bir bağlamda ne anlama gelebileceğini ortaya koymalıdır. Lütfen Sonuçlar bölümünde verilen bilgileri tekrarlamayın.

 

Teşekkür

Finansman kuruluşlarından ve meslektaşlardan alınan yardım bu bölümde belirtilmelidir.

 

REFERANSLAR

Kaynaklar önce alfabetik olarak düzenlenmeli, daha sonra gerekiyorsa kronolojik olarak sıralanmalıdır. Aynı yazara/yazarlara ait aynı yıldaki birden fazla referans, yayın yılından sonra 'a', 'b', 'c' vb. harflerle belirtilmelidir.

Metindeki tüm alıntılar aşağıdakilere atıfta bulunmalıdır:

Tek yazarlı:  yazarın adı (belirsizlik olmadığı sürece baş harfleri olmadan) ve yayın yılı;  İki yazarlı:  her iki yazarın adı ve yayın yılı;  Üç veya daha fazla yazarlı:  ilk yazarın adının ardından 've diğerleri' ifadesi. ve yayın yılı. Alıntılar doğrudan (ya da parantez içinde) yapılabilir.

Örnekler:  'gösterildiği gibi (Yarsan ve ark. 2000; Ekici H, 2015; Ekizce ve Ekici, 2019). Andrijauskaite ve ark. (2019) yakın zamanda gösterdi ki ....'

Örnekler:

Bir dergi yayınına referans:

Karahan S, Kincaid SA, Kammermann JR, Wright JC. 2001. Kranial çapraz bağın kesilmesi ve kısmi medial meniskektomi sonrası sıçan boğma ekleminin değerlendirilmesi. Karşılaştırmalı tıp, 51(6): 504-512.

Yarsan E, Yipel M, Dikmen B, Altıntaş L, Ekici H, Köksal A. 2014. Türkiye'nin güneyindeki yaban domuzu (Sus Scrofa L., 1758) dokularında esansiyel ve esansiyel olmayan toksik iz elementlerin konsantrasyonları. Çevre kirliliği ve toksikoloji bülteni, 92(1): 10-14.

 

Bir kitaba referans:

Strunk JrW, Beyaz EB. 2000. Stil Unsurları, dördüncü baskı. Longman, New York.

Düzenlenmiş bir kitaptaki bir bölüme referans:

Mettam GR, Adams LB. 2009. Makalenizin elektronik versiyonu nasıl hazırlanır: Jones BS, Smith RZ. (Eds.), Elektronik Çağa Giriş. E-Publishing Inc., New York, s. 281-304.

Kaya S, Akar F. 2002. Metaller ve diğer inorganik maddeler metaller, in: Kaya S, Pirincci I, Bilgili A. (Eds.), Veteriner Hekimliğinde Toksikoloji. 2. baskı. Medisan Yayınları, Ankara, Türkiye, s. 207–239.

 

Konferanslar:

Ekici H, Yıldız R. 2018. Gilaburu'nun ( Viburnum opulus ) Streptozotosin ile İndüklenen Deneysel Diyabetik Sıçanlar Üzerinde Antioksidan Etkisi. 4. Uluslararası Veteriner ve Hayvan Bilimleri Kongresi (ICVAS), Nevşehir, Türkiye, 12-15 Temmuz 2018, s. 15.

 

 Tablolar ve Şekiller

Metinde yeterince ve kısaca anlatılabilecek noktalar için tablo ve illüstrasyon kullanılmamalıdır. Tablo ve şekiller metne atıfta bulunulmadan kendi başlarına anlaşılabilecek nitelikte olmalıdır. Açıklayıcı dipnotlar, üst simge küçük harfler kullanılarak açıklama veya tabloyla ilişkilendirilmelidir. Tüm kısaltmalar tablonun altındaki dipnotlardan sonra veya aynı makaledeki önceki tabloya atıf yapılarak tanımlanmalıdır.

Kabul edilebilir görüntü formatları TIFF ve EPS'dir. Elektronik şekil dosyaları, ilk yazarın soyadı ve şekil numarasıyla adlandırılmalıdır; örneğin Karahan Şekil 1. Şekil numarasının da dosyada yer alması gerekmektedir.

 

İnceleme Süreci

Yılda iki kez yayınlanan, çift-kör hakemli, açık erişimli bir dergidir. Dergiler, sıkı bir çift-kör hakem değerlendirme sürecini sürdürürken araştırma sonuçlarının hızlı bir şekilde yayınlanmasını amaçlamaktadır. Editörler, başvuru öncesi tüm sorulara iki iş günü içinde ilk yanıtı verecektir. Ayrıca, makalenin sunulmasından sonraki dört ila altı hafta içinde hakem incelemesinin ardından yazarlara bir karar vermek için her türlü çabayı göstereceklerdir. Özel durumlar nedeniyle inceleme sürecinin uzun sürmesi durumunda yazarlara derhal e-posta yoluyla bilgi verilecektir. Kabul edilen makaleler iki hafta içinde çevrimiçi olarak yayınlanacaktır. Editörlerin revizyonla ilgili önerileri, revize edilmiş versiyonun mutlaka kabul edileceği anlamına gelmez. Eğer küçük bir revizyon gerekiyorsa, yazarlar iki hafta içinde revize edilmiş versiyonu geri göndermelidir. Eğer büyük bir revizyon gerekiyorsa yazarlar üç ay içinde revize edilmiş versiyonu geri göndermelidir. Yapılan değişiklikleri açıkça belirtmelisiniz. Belirtilen süreler içerisinde yeniden gönderilmeyen revize edilmiş makaleler, yeni gönderilen makaleler olarak değerlendirilecektir. Editörün kararlarına katılmayan yazarlar nihai karar için Baş Editör ile iletişime geçebilirler. Kabul edilen makalelerin yazarlarının bilimsel içeriklerinden ve açıklamalarından Editör ve Yayıncı sorumlu değildir.

 

Nükleotid ve amino asit dizileri

Yeni belirlenen tüm nükleotid ve amino asit dizilerinin GenBank'ta saklanması gerekir. Editöre sunulmadan önce erişim numarası alınmalıdır. Yazarlar erişim numarasını metinde uygun bir yere koymalıdır. Sekans verileri en geç çevrimiçi yayın tarihinden önce kamuya açıklanmalıdır. Örnek: Tam uzunluktaki cDNA dizisi (GenBank erişim no. AY174050).

 

Kanıtlar

'Kanıt' aşamasında önemli değişikliklere izin verilmeyeceğinden, makaleler teslim edilmeden önce dikkatlice kontrol edilmelidir. Editörler bilimsel içeriği bozmadan metinde küçük değişiklikler yapma hakkını saklı tutar. Düzeltmeler yayıncıya tek bir iletişimle gönderilmelidir. Düzeltmeler 48 saat içinde alınmazsa yayıncının yayınlamaya devam etme hakkı saklıdır.

 

Etik konular

Editörler, Kafkasya Journal of Health Sciences’da anlatılan materyallerin bilim camiasının tüm nitelikli üyelerinin kullanımına sunulmasını beklemektedir. İnsanlar ve hayvanlarla yapılan deneysel çalışmaları anlatan yazılarda, çalışmanın yapıldığı kurumun Etik Kurulunun bunu onayladığına dair bir ifade bulunmalıdır.

Gönderilen makaleyi tüm yazarların onayladığı varsayılır ve bu, sorumlu yazarın sorumluluğundadır. Kabul edildiği takdirde makale, editörlerin ve yayıncının izni olmadan hiçbir şekilde başka bir yerde yayınlanmamalıdır. Kafkasya Journal of Health Sciences’de yayınlanan makaleler, yalnızca yazarların bilimsel bulgularını ve görüşlerini yansıtmaktadır. Editörler ve yayıncı, yayınlanan tüm makalelerin doğruluğunu sağlamak için her türlü çabayı gösterseler de, dergide yer alabilecek hatalı, yanıltıcı veya kasıtsız olarak zarar verici beyanlardan dolayı toplu veya bireysel olarak hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul edemezler.

 

Yayınlanmış Makalelerin Çoğaltılması

Kafkasya Journal of Health Sciences'nde yayınlanan makalelerden şekil, tablo ve metin alıntılarını ticari olmayan amaçlarla çoğaltmak isteyenler, orijinal yayının kabul edilmesi ve yazarların onayının alınması koşuluyla bunu yapabilirler, bu durumda, yayıncının veya editörlerin özel iznine gerek yoktur. Yazarlar ayrıca özel izin olmaksızın makaleye tezde yer verebilirler. Diğer tüm durumlarda doğrudan Kafkasya Journal of Health Sciences’nden izin alınabilir.

 

 Çıkar çatışması

Kafkasya Journal of Health Sciences, yazarların çalışmalarıyla ilgili tüm rakip çıkarları beyan etmelerini gerektirir. Gönderilen tüm yazıların başlık sayfasında, tüm rakip çıkarları (mali ve finansal olmayan) listeleyen bir 'rekabet halindeki çıkarlar' bölümü bulunmalıdır. Yazarların birbiriyle çatışan çıkarlarının olmadığı durumlarda, beyan şu şekilde olmalıdır: "Yazarlar hiçbir çatışan çıkarın mevcut olmadığını beyan etmiştir." Editörler çatışan çıkarlarla ilgili daha fazla bilgi isteyebilir. Editörler ve hakemlerin aynı zamanda çatışan çıkarları beyan etmeleri gerekmektedir ve eğer çatışan bir çıkar varsa, hakem değerlendirme sürecinden çıkarılacaklardır.

 

Bilgilendirilmiş Onam

Ayrıntı içeren, bireysel katılımcılarla ilgili görsellere izin verilmez. Omurgalılar veya herhangi bir düzenlemeye tabi omurgasızlar üzerinde yapılan deneysel araştırmalar kurumsal, ulusal veya uluslararası yönergelere uygun olmalı ve mümkün olduğunda uygun bir etik kurul tarafından onaylanmış olmalıdır. İlgili kılavuzlara uygunluğu ve/veya etik onayı ayrıntılı olarak açıklayan bir beyan (uygun olduğunda etik kurulun adı ve referans numarası dahil) yazıya dahil edilmelidir. Bir çalışmaya etik onayı gerektirmeyen bir muafiyet verilmişse, bu durum yazıda da ayrıntılı olarak belirtilmelidir (muafiyeti veren etik kurulun adı ve muafiyetin nedenleri dahil). Editör, hayvan refahı sorunlarını dikkate alacak ve özellikle araştırmanın genel olarak kabul edilen hayvan araştırma normlarıyla tutarsız protokoller içermesi durumunda, bir taslağı reddetme hakkını saklı tutacaktır. Nadir durumlarda Editörler daha fazla bilgi için etik kurulla iletişime geçebilir. Hayvanlar üzerinde yapılan saha çalışmaları ve diğer deneysel olmayan araştırmalar kurumsal, ulusal veya uluslararası kurallara uygun olmalı ve mümkün olduğu durumlarda uygun bir etik kurul tarafından onaylanmış olmalıdır. İlgili yönergelere ve/veya uygun izinlere veya lisanslara uygunluğu detaylandıran bir beyan, yazıya dahil edilmelidir.