Splenik Lenfomalı Bir Kedinin Klinik Değerlendirmesi ve Tedavi Süreci: Olgu Sunumu

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12510847

Anahtar Kelimeler:

British shorthair, Dalak, Kedi, Lenfoma

Özet

Splenik lenfoma kedilerde nadir görülen ve önemli bir neoplazmadır. Bu olgu sunumu, 15 gün boyunca artan hareketsizlik, kusma, sürekli uyku ve karın şişliği şikayetiyle kliniğimize gelen, travma öyküsü olmayan, 14 aylık, dişi, aşıları tam, British Shorthair bir kedidir. Klinik bulgular, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme tekniklerinin desteğiyle kediye splenik lenfoma tanısı konularak tedaviye başlandı. Tedavi kapsamında öncelikle cerrahi splenektomi operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası dönemde demir takviyesi, B12 vitamini enjeksiyonları, NSAID'ler, opioidler ve geniş spektrumlu antibiyotikler kullanıldı. Ayrıca hastanın beslenme durumunun iyileştirilmesi amacıyla yüksek kalorili gıda ve takviye vitaminler verildi. Sonuç olarak; Başarılı bir splenektomi sonrasında hastanın genel sağlık durumunda belirgin bir iyileşme gözlenirken, tedavi sürecinde uygulanan destek tedavilerinin komplikasyonları önlemede ve iyileşmeyi hızlandırmada önemli rol oynadığı gözlendi. Kedilerde splenik lenfomanın tanısı ve etkin tedavisi için erken teşhis ve uygun cerrahi müdahaleler, veteriner hekimlerin bu hastaları kapsamlı bir şekilde değerlendirmesine ve doğru teşhis ve tedavi planı oluşturmasına bağlıdır.

Sonuç olarak; başarılı bir splenektomi sonrası hastanın genel sağlık durumunda belirgin bir iyileşme görülmüş ve tedavi sürecinde uygulanan destekleyici tedavilerin komplikasyonları önlemede ve iyileşmeyi hızlandırmada önemli rol oynadığı görülmüştür.
Kedilerde dalak lenfomasının erken tanısı ve uygun cerrahi müdahalelerle tanısının konulması ve etkili tedavisi, veteriner hekimlerin bu hastaları kapsamlı bir şekilde değerlendirmesine ve doğru bir tanı ve tedavi planı oluşturmasına bağlıdır.

Referanslar

Alan, E. M., Bilgin, Z., & Koenhemsi, L. (2022). Mycoplasma spp. ile Enfekte Kedilerde Trombosit Sayısı ve Trombosit İndekslerinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1), 43-48.

Ettinger, S. N. (2003). Principles of treatment for canine lymphoma. Clinical techniques in small animal practice, 18(2), 92-97.

Gavazza, A., Lubas, G., Valori, E., & Gugliucci, B. (2008). Retrospective survey of malignant lymphoma cases in the dog: clinical, therapeutical and prognostic features. Veterinary research communications, 32, 291-293.

Graff, E. C., Spangler, E. A., Smith, A., Denhere, M., & Brauss, M. (2014). Hematologic findings predictive of bone marrow disease in dogs with multicentric large‐cell lymphoma. Veterinary Clinical Pathology, 43(4), 505-512.

Grindem, C. B., Breitschwerdt, E. B., Corbett, W. T., Page, R. L., & Jans, H. E. (1994). Thrombocytopenia associated with neoplasia in dogs. Journal of Veterinary Internal Medicine, 8(6), 400-405.

Uçmak, Z. G., Koenhemsi, L., Uçmak, M., Or, M. E., Bamaç, Ö. E., Gürgen, H. Ö., & Yaramış, Ç. P. (2021). Evaluation of platelet indices and complete blood count in canine mammary tumors. Acta Scientiae Veterinariae, 49.

Phillips, C., Naskou, M. C., & Spangler, E. (2022). Investigation of platelet measurands in dogs with hematologic neoplasia. Veterinary Clinical Pathology, 51(2), 216-224.

Yayınlanmış

2024-06-27

Nasıl Atıf Yapılır

ERGÜL, A. (2024). Splenik Lenfomalı Bir Kedinin Klinik Değerlendirmesi ve Tedavi Süreci: Olgu Sunumu. Kafkasya Journal of Health Sciences, 1(1), 18–20. https://doi.org/10.5281/zenodo.12510847

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.